آرزو مرادي، ولي الله خليلي
«بزن کف قشنگ رو به افتخار ماه دادماد و عروس خانم.» خواننده جوانی 27، 28 ساله است که کت و شلواری مشکی به تن دارد و محکم میکروفن را به دست گرفته. آهنگ را شروع می کند:« من به عشق تو مبتلاشدم ....»
فضای سالن تاریک است و رنگ قرمز، سفید و زرد رقص نورهر از چندگاهی وسط سالن را روشن می کند و داماد درحال رقص مشخص می شود. 150 نفری در تالار هستند. چند نفری در حال خوردن میوه و شیرینی، گروهی دست زدن و دادن شاباش و 5،6 نفری هم که وسط درحال تکان دادن بدن.
یکی از دوستان داماد با جیغی بلند به وسط می آید و 3 اسکناس تا نشده سبز 10 هزار تومانی که کمتر در دست مردم دیده می شود را به داماد می دهد.
اینجا دبیرستان ماندگار البرز است. سالن غذا خوری دبیرستان که در شمال شرقی حیاط مدرسه جای گرفته طی قرار دادی ازحدود دو سال پیس ازسوی مسوولان مدرسه و به گفته آن ها برای تامین هزینه های مدرسه و غذای معلمان و پرسنل اجاره داده شده است و در آن مجالس مختلف و میهمانی هایی مانند عروسی و ولیمه برگزار می شود. تالاری که مثلا در ماه مهر به جز 8 شب، همه شب هایش برای عروسی رزرو شده و پر است.
دبیرستان البرز از قدیمی ترین دبیرستان های تهران است و قدمتی بیش از 80 سال دارد. در این دبیرستان افرادی مانند دکتر مصطفی چمران، داریوش آشوری نویسنده و مترجم ، مهدی بهادرینژاد، استاد مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف و دارنده نشان درجه یک دانش، فرزاد ناظم، مدیر فنی شرکت یاهو، بهرام مبشر، مدیر ارشد ناسا و پژوهشگر تلسکوپ هابل، صادق چوبک نویسنده، جمشید مشایخی وعادل فردوسی پور درس خوانده اند.
این دبیرستان از 3 سال پیش برای توجه و رسیدگی بیشتر از سوی وزارت آموزش و پرورش به دبیرستان ماندگار تبدیل شد. دبیرستان هایی ماندگار محسوب می شوند که به خاطر قدمت و جایگاه هویتی بسیار ارزشمند باشند.
تالار ترنج البرز آماده پذیرایی
«عروسی تشریف آورده اید؟ فامیل داماد چی است؟» نگهبان، مرد میان سالی است که پیراهنی آبی به تن دارد. ساعت حدود 10 شب است. کوچه البرز در چهارراه کالج با نور پرژکتور و تابلویی که در انتهای کوچه جای گرفته روشن شده. تابلو کمی کج زیر سردر دبیرستان جای گرفته و روی آن نوشته شده است « تالار ترنج البرزآماده پذیرایی از جشن ها و میهمانی ها و خدمات مجلسی.»
مهمان ها برای رسیدن به تالار باید ازسمت چپ حوض که ساختمان اصلی مدرسه پشت آن جای گرفته و جلوی آن چند کیسه شنی شبیه سنگر روی هم چید شده عبور کنند و دیوار ساختمان اصلی را پشت سر بگذارند تا به حیاط پشتی برسند. با نزدیک شدن به حیاط، صدای موسیقی بلند و بلند ترمی شود. در سمت چپ زمین چمن مدرسه قرار دارد و در سمت راست زمین های بازی. تالار عروسی در شمال زمین چمن جای گرفته است.
مردی که جلیقه فسفری شب رنگ به تن دارد و چراغی استوانه ای شکل در دست، مهمان ها را برای پارک ماشین در حیاط مدرسه که حالا پارکینگ تالارعروسی است، راهنمایی می کند. نزدیک به 100 ماشین درحیاط پارک کرده اند.
او می گوید:« هیچ جای تهران حتی در باغ ها و ویلاهای آجودانیه و فرمانیه هم نمی توانید همچین جایی را پیدا کنید. همه راضی هستند. اینجا امکاناتش خیلی خوب است، اطرافش خالی است و هیچ خانه ای وجود ندارد. این جا پارکینگ بزرگ دارد و مسئولش هم خیلی با مرام است. الان دو سال است که قرارداد بسته وهیچ کس کاریش ندارد.»
دبیرستان البرز از 3 سال پیش که به دبیرستان ماندگار تبدیل شد زیر نظرهیات امنا اداره می شود که به گفته مسئولان مدرسه در آن نماینده ها و اعضا مختلفی مانند رئیس مجلس شورای اسلامی یا نماینده او، شهردارتهران یا نماینده او، ریس شورای اسلامی شهر تهران و نمایندگانی از آموزش و پرورش و بخش های فرهنگی حضور دارند. مثلا درحال حاضر « حداد عادل» نماینده مجلس و« مهدی چمران» رئیس شورای اسلامی شهر تهران که خود در این دبیرستان درس خوانده عضو هیات امنای مدرسه هستند.
« محمد مهدی شاملو» رئیس آموزش و پرورش منطقه 6 که دبیرستان دراین منطقه قرا گرفته، در جریان استفاده از سالن غذاخوری برای برگزاری مجالس است. او می گوید:« قرا داد اجاره سالن غذاخوری توسط هیات امنا و مسئولان مدرسه بسته شده است و مسئولان آموزش و پرورش بعد ازعقد قرارداد اطلاع پیدا کردند اما چون لغو قرا داد نیاز به دادن خسارت داشت قرارداد به همان شکل باقی مانده است. این قرار داد تا دو ماه دیگر به پایان می رسد و به مسئولان مدرسه تذکرداده شده که تحت هیچ شرایطی قرا داد را تمدید نکنند.»
او می گوید:« مسئولان مدرسه باید مجوزلازم برای اجاره سالن به مجالس عروسی را از آموزش و پرورش می گرفتند اما این اقدام صورت نگرفته است. بعد از اینکه دبیرستان البرز به یک دبیرستان ماندگار تبدیل شد اداره آن زیر نظرمستقیم هیات امنا و وزارت آموزش و پرورش قرار دارد.»
او می گوید که طی سال های گذشته تلاش های بسیاری صورت گرفته تا دبیرستان البرزبه جایگاه قدیمی خود بازگردد و قدرتمند شود.
موفقیت هزینه بردار است
« همه چی آروم، من چقدر خوشبختم ، ....» صدای موسیقی همه جا را پر کرده. 3 کودک به همراه یک مرد کت شلواری در گوشه ای ازحیاط دبیرستان با لباس مهمانی مشغول فوتبال بازی کردن هستند. دو پیرمرد زیر درختان و روی نیمکت از سرو صدای سالن فرارکرده و گرم صحبت اند و چند جوان هم درقهوه خانه سنتی که بعد از تالارجای گرفته قلیان می کشند. ورودی اصلی تالار با بادکنک های صورتی به صورت هلالی تزئین شده و در کنار در ماشین 206 گل زده عروس و داماد پارک است. با ورود به سالن که ظهرها ناهار خوری دانش آموزان و پرسنل مدرسه است و شب ها تالارعروسی و جشن همه جا تاریک می شود و صدای موسیقی بلند. سمت راست پرده زرد رنگی بخش زنانه را جدا کرده و رو به رو مرد کت و شلواری به مهمان ها خوش آمد می گوید.
«حامی کارگر» مدیر دبیرستان ماندگار البرز می گوید: « از زمانی که مدرسه به ماندگار تبدیل شده همه از مدرسه از لحاظ اخلاق، نظم، آموزش، خلاقیت و نوآوری انتظار دارند ولی کسب موفقیت در المپیاد، مسابقات قرآن ورباتیک هزینه بردار است.»
او می گوید:« مدرسه 7،8 هکتاری فقط 30 ، 35 خدمتگذار نیاز دارد. برای حفظ هویت فرهنگی، اجتماعی مدرسه با توجه به مجوز قانونی و حفظ شئونات چه ایرادی دارد برگزاری مراسم هایی مثل ولیمه و حج در شرایطی که حریم ها حفظ شود. ممکن است مراسم وعروسی چند تا از پرسنل هم این جا برگزارشده باشد که دیگر نمی شود.»
مدیر دبیرستان در شرایطی این حرف را می زند که هفته گذشته آگهی اجاره سالن غذاخوری دبیرستان البرز البته بدون ذکر نام دبیرستان البرز و تنها« البرز» هرروز در بخش نیازمدی های یکی از پرفروش ترین روزنامه های کشور به چاپ رسید.« البرز، 50 درصد تخفیف 29،27،26،21،20 مهرماه با سالن های شیک و مجلل و فضای باغی دلبازو 500 پارکینگ و سفره خانه سنتی و آتش بازی و اتاق عقد همگی کادو.»
همچنین قانونی که مدیر مدرسه برای اجاره دادن ناهار خوری دبیرستان برای برگزاری مراسم و مجالس مهمانی از آن یاد می کند ماده 53 برنامه چهارم توسعه کشور است که به مدارس اجازه می دهد اگر نوبت دومشان خالی باشد ازفضاهای مدرسه برای درآمد زایی استفاده کنند.
البته کارشناشان آموزشی معتقدند باید این کاربری ها آموزشی،فکری،اندیشه ای و فرهنگی باشد تا احترام و جایگاه آموزش و پرورش و فرهنگیان حفظ شود.
البرز پرچم و هویت آموزش و پرورش است
« شیرزاد عبدالهی» کارشناس مسائل آموزش و پرورش می گوید: « برگزاری مجالس وعروسی در این مدرسه با ارزش که پرچم وهویت آموزش و پرورش است کاملا غیر قانونی است. استفاده از این مدرسه برای این کاربری بی احترامی به تمامی فرهنگیان به شمارمی آید که حیثیت آموزش و پرورش را هم زیر سوال می برد و هتک حرمت به نظام آموزشی کشور است.»
به گفته او باید به این گونه مدارس که ویژگی های ممتازی دارند کاربری هایی داده شود که جایگاه آموزش و پرورش در آن رعایت شود مثل ایجاد یک گالری نقاشی و هنری، سالن سخنرانی ومحلی برای فعالیت های گروه های هنری.
در حال حاضر به جز سالن غذاخوری دبیرستان البرزکه برای برگزاری مهمانی ها و مجالس اجاره داده شده است، زمین چمن و چمن مصنوعی مدرسه برای فوتبال، سالن سرپوشیده ورزشی مدرسه برای برگزاری مسابقاتی ماننده قوی ترین مردان ایران و بخش های دیگر برای برگزاری آزمون های مختلف اجاره داده می شود.
اما خان بیگی، معاون دبیرستان در پاسخ به کارشناسانی که معتقدند باید جایگاه و هویت مدرسه در زمان اجاره بخش های آن حفظ شود، می گوید:« تلاش های بسیاری برای استفاده های آموزشی از مدرسه شده است؛ اما جواب نداده اند. مثلا 8 میلیون برای راه اندازی کانون زبان با تجهیزات کامل روز در مدرسه هزینه شده؛ ولی حتی یک نفرهم ثبت نام نکرده است.»
به گفته او برای اجاره ناهارخوری گروهای مختلفی به مدرسه رفته ا؛ند اما وقتی با مشکلات رو به رو شدند فرارکرده اند و همین فرد که در حال حاضر مسئول سالن است را هم آن ها با خواهش راضی کرده اند. « سالن مخروبه و تا سقف پر از اشغال بود و لوله های آبش ترکیده بودند. 480 کامیون زباله از اینجا بیرون رفت تا درست شد.»
او می گوید:« نمی شود که معلم را تا ساعت 3 بعد از ظهر گرسنه درمدرسه نگهداشت. بودجه این باید از کجا تامین شود؟»
بودجه دبیرستان البرز در سال های قبل از انقلاب به خصوص در زمان دکتر محمدعلی مجتهدی که بیش از 30 سال مدیر دبیرستان بوده و دبیرستان را به اوج شکوفایی رسانده، توسط مردم وحامیان مدرسه و همچنین دولت و مقامات تامین می شده؛ اما بعد از انقلاب توجه خاصی به مدرسه نشده است.
به گفته یکی از دانش آموختگان دبیرستان که دوست ندارد نامی از او برده شود، دبیرستان سال ها رها شده و توجهی به آن نمی شده است.
در حال حاضر هزینه های دبیرستان ماندگارالبرز از ردیف بودجه ای که آموزش و پرورش نسبت به تعداد دانش آموزان به مدارس اختصاص می دهد، شهریه دانش آموزان به عنوان ورودی و اجاره بخش هایی از مدرسه، تامین می شود.
به اعتقاد « شیرزاد عبدالهی» مسئولان مدرسه به جای اجاره سالن غذا خوری به مجالس می توانند برای تامین هزینه های مدرسه فراخوان بدهد تا بعضی از فارغ التحصیلان درخشان دبیرستان که حتی تعداد زیادی از آن ها پست های ممتازی در سراسرجهان دارند به کمک آن ها بیایند. او می گوید:« مطمئن باشید فارغ التحصیلان و مردم با کمال میل به کمک دبیرستان البرز می آیند. همچنين گذشته از بودجه دولتي، سازمان ميراث فرهنگي به دبيرستان به عنوان يك بناي ثبت شده در ميراث بايد و تاكيد مي كنم بايد توجه كافي داشته باشند.»
مساحت دبیرستان البرزبه طور کلی بیش از ۴۵ هزارمتر مربع، زیربنای آن بیش از 11 هزار متر مربع وفضای سبز آن بیش از 10 هزارمتر مربع است. این دبیرستان به خاطر جایگاه فرهنگی تاریخی و هویتی خود به شماره رند 2 هزار در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسیده است.
البته خان بیگی می گوید که سالن غذا خوری که اجاره داده شده جزو ساختمان های قدیمی دبیرستان محسوب نمی شود و در حریم ثبت شده میراث دبیرستان جای ندارد. اما کارشناسان معتقدند در ثبت بناهای تاریخی هویت و شان مدرسه نقش بسیار مهمی دارد که باید حفظ شود و گرفتن عروسی در مدرسه با کاربری و هویت اصلی آن فاصله بسیار دارد.
اما خان بیگی می گوید که هزینه نگهداری و نوسازی دبیرستان البرز بسیار زیاد است و بودجه ها بسیار کم . او می گوید:« کارشناسان سازمان نوسازی مدارس در سال 86 تشخیص دادن سیستم گرمایشی مدرسه نیاز به تعمیرات و رسیدگی دارد و سه سال بعد یعنی امسال (سال 90 ) سه میلیون تومان اعتبار دادند در صورتی که یک سیستم معمولی گرمایشی برای يك آپارتمان حداقل 12 میلیون تومان هزینه دارد چه برسد به دبیرستان البرز.»
به گفته او خیلی از سیستم های مدرسه بسیار قدیمی است و نیاز به بودجه برای تعمیرات دارد، مثل کابل های برق دبیرستان که مربوط به زمان رضا خان است وهر لحظه احتمال دارد اتصالی کنند.
اما کمبود بودجه باعث نمی شود که خیلی ها از شنیدن و دیدن برگزاری عروسی در دبیرستان البرز جا نخورند و ناراحت نشوند.
مثل دو نفر ازمهمانان عروسی یکی از شب های هفته گذشته که از دانش آموختگان 25 و 20 سال پیش دبیرستان بودند و با دیدن عروسی در مدرسه قدیمیشان جا خوردند. یکی از آن ها می گوید :« عروسی در البرز مسخره است.»
او برای همسر فرنگی اش درحیاط مدرسه از خاطرات نوجوانی می گوید و با بردارش می خندند. برادرش که شاگرد اول مدرسه البرز بوده، بعد از 15 سال از آمریکا برگشته است. او با ناراحتی می گوید:« اصلا حاضر نبودم اینجا عروسی بگیرم.»
بعضی از دانش آموزان دبیرستان هم با کارهایی که مسئولان دبیرستان برای تامین بودجه در مدرسه انجام می دهند موافق نیستند و معتقدند در امور آموزشی و پرورشی مدرسه اختلال به وجود آمده است.
فرشاد 17 ساله که سال گذشته دانش آموز سال سوم دبیرستان بوده، می گوید: « پارسال بعضی از روزها که سالن امتحانات مدرسه به جاهایی مثل سازمان آمار برای سر شماری داده شده بود کتابخانه هم که کنار آن قرار داشت یک ماه تعطیل بود یا به خاطر سر و صدای زیاد، استفاده از آن امکان نداشت.»
به گفته او با وجود این که دانش آموزان هرهفته زنگ ورزش دارند؛ اما خیلی کم ازسالن سرپوشیده که اجاره داده می شود می توانند استفاده کنند.
اتاق عقد، آتش بازی و آب پرتقال کادو
« اینجا از ساعت 3 به بعد که مدرسه تعطیل می شود همه چیز یک شکل دیگر است. کارگرها لباس یک شکل می پوشند و کروات می زنند. روی میزها تزئین و همه جا آب و جارو می شود.» مسئول تالار ترنج البرز این ها را برای جلب مشتری هایی می گوید که با خواندن آگهی البرز در روزنامه به اینجا آمده اند و از دیدن تالار در دبیرستان تعجب کرده اند.
یکی از افرادی که بعد از دیدن تالار در دبیرستان تعجب کرده، پدر یکی از دامادهای هفته گذشته است که سیبیل هایی سفید و پرپشت دارد. او برای راهنمایی کسانی که می خواهند در دبیرستان عروسی بگیرند، می گوید:« لزومی ندارد که در آدرس کارت بنویسید دبیرستان البرز؛ فقط اسم کوچه و تالار ترنج کافی است. مهمان ها وقتی امکانات را می بینند تشکرهم می کنند.»
مسئول ناهارخوری مدرسه در روز و تالار مجالس در شب مردی حدود 40 ساله و درشت است که عروس و دامادها را برای آشنایی با امکانات و بخش های مختلف سالن همراهی می کند.« نگران نباشید، شما اينجا را پسند کنید ما کلی تخفیف می دهیم و یک سری ازهزینه ها را هم کادو.»
تالار دو سالن مجزای زنانه و مردانه، آشپزخانه برای تهیه غذا، یک اتاق عقد با هفت مدل سفره، قهوه خانه سنتی و آتلیه عکاسی دارد.
منوی تالار( فهرست غذاها وامکانات) هم یک آلبوم قطع بزرگ قهوه ای رنگ است که در آن فهرست سفارش ها و پیشنهادهای مختلف از مراسم تک غذایی تا 10 غذایی وجود دارد. در بخش انتهایی آن هم امکانات فهرست شده است. در این فهرست موزیک و خواننده 250 هزار تومان، نورپردازی و رقص نور 150 هزار تومان، شمع آرایی 100 هزار تومان، بادکنک آرایی 100 هزار تومان، سفره عقد جدید 200 هزار تومان، اتاق عقد 100 هزار تومان، پارکینگ 100 هزار تومان و سفره خانه سنتی 200 هزار تومان است.
مسوول سالن برای یک عقد و عروسی با 3 مدل غذا و همه امکانات جانبی در روزهایی از مهرکه هنوز پرنشده اند یک پیش فاکتوری سه میلیون و 262 هزار و 500 تومانی را می نویسد. در این پیش فاکتور شمع ، گل و بادکنک و سفره عقد جدید هر کدام 30 و 50 درصد تخفیف دارند و اتاق عقد، آتش بازی، ورودی، پارکینگ، سفره خانه سنتی ، چای و آب پرتقال کادو هستند. جمع این هزینه ها نزدیک به 9 صد هزار تومان است.
مسوول سالن در زمان دادن پیش فاکتورمی گوید:« اینجا همه چیز در حد استثنایی است.»
«بزن کف قشنگ رو به افتخار ماه دادماد و عروس خانم.» خواننده جوانی 27، 28 ساله است که کت و شلواری مشکی به تن دارد و محکم میکروفن را به دست گرفته. آهنگ را شروع می کند:« من به عشق تو مبتلاشدم ....»
فضای سالن تاریک است و رنگ قرمز، سفید و زرد رقص نورهر از چندگاهی وسط سالن را روشن می کند و داماد درحال رقص مشخص می شود. 150 نفری در تالار هستند. چند نفری در حال خوردن میوه و شیرینی، گروهی دست زدن و دادن شاباش و 5،6 نفری هم که وسط درحال تکان دادن بدن.
یکی از دوستان داماد با جیغی بلند به وسط می آید و 3 اسکناس تا نشده سبز 10 هزار تومانی که کمتر در دست مردم دیده می شود را به داماد می دهد.
اینجا دبیرستان ماندگار البرز است. سالن غذا خوری دبیرستان که در شمال شرقی حیاط مدرسه جای گرفته طی قرار دادی ازحدود دو سال پیس ازسوی مسوولان مدرسه و به گفته آن ها برای تامین هزینه های مدرسه و غذای معلمان و پرسنل اجاره داده شده است و در آن مجالس مختلف و میهمانی هایی مانند عروسی و ولیمه برگزار می شود. تالاری که مثلا در ماه مهر به جز 8 شب، همه شب هایش برای عروسی رزرو شده و پر است.
دبیرستان البرز از قدیمی ترین دبیرستان های تهران است و قدمتی بیش از 80 سال دارد. در این دبیرستان افرادی مانند دکتر مصطفی چمران، داریوش آشوری نویسنده و مترجم ، مهدی بهادرینژاد، استاد مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف و دارنده نشان درجه یک دانش، فرزاد ناظم، مدیر فنی شرکت یاهو، بهرام مبشر، مدیر ارشد ناسا و پژوهشگر تلسکوپ هابل، صادق چوبک نویسنده، جمشید مشایخی وعادل فردوسی پور درس خوانده اند.
این دبیرستان از 3 سال پیش برای توجه و رسیدگی بیشتر از سوی وزارت آموزش و پرورش به دبیرستان ماندگار تبدیل شد. دبیرستان هایی ماندگار محسوب می شوند که به خاطر قدمت و جایگاه هویتی بسیار ارزشمند باشند.
تالار ترنج البرز آماده پذیرایی
«عروسی تشریف آورده اید؟ فامیل داماد چی است؟» نگهبان، مرد میان سالی است که پیراهنی آبی به تن دارد. ساعت حدود 10 شب است. کوچه البرز در چهارراه کالج با نور پرژکتور و تابلویی که در انتهای کوچه جای گرفته روشن شده. تابلو کمی کج زیر سردر دبیرستان جای گرفته و روی آن نوشته شده است « تالار ترنج البرزآماده پذیرایی از جشن ها و میهمانی ها و خدمات مجلسی.»
مهمان ها برای رسیدن به تالار باید ازسمت چپ حوض که ساختمان اصلی مدرسه پشت آن جای گرفته و جلوی آن چند کیسه شنی شبیه سنگر روی هم چید شده عبور کنند و دیوار ساختمان اصلی را پشت سر بگذارند تا به حیاط پشتی برسند. با نزدیک شدن به حیاط، صدای موسیقی بلند و بلند ترمی شود. در سمت چپ زمین چمن مدرسه قرار دارد و در سمت راست زمین های بازی. تالار عروسی در شمال زمین چمن جای گرفته است.
مردی که جلیقه فسفری شب رنگ به تن دارد و چراغی استوانه ای شکل در دست، مهمان ها را برای پارک ماشین در حیاط مدرسه که حالا پارکینگ تالارعروسی است، راهنمایی می کند. نزدیک به 100 ماشین درحیاط پارک کرده اند.
او می گوید:« هیچ جای تهران حتی در باغ ها و ویلاهای آجودانیه و فرمانیه هم نمی توانید همچین جایی را پیدا کنید. همه راضی هستند. اینجا امکاناتش خیلی خوب است، اطرافش خالی است و هیچ خانه ای وجود ندارد. این جا پارکینگ بزرگ دارد و مسئولش هم خیلی با مرام است. الان دو سال است که قرارداد بسته وهیچ کس کاریش ندارد.»
دبیرستان البرز از 3 سال پیش که به دبیرستان ماندگار تبدیل شد زیر نظرهیات امنا اداره می شود که به گفته مسئولان مدرسه در آن نماینده ها و اعضا مختلفی مانند رئیس مجلس شورای اسلامی یا نماینده او، شهردارتهران یا نماینده او، ریس شورای اسلامی شهر تهران و نمایندگانی از آموزش و پرورش و بخش های فرهنگی حضور دارند. مثلا درحال حاضر « حداد عادل» نماینده مجلس و« مهدی چمران» رئیس شورای اسلامی شهر تهران که خود در این دبیرستان درس خوانده عضو هیات امنای مدرسه هستند.
« محمد مهدی شاملو» رئیس آموزش و پرورش منطقه 6 که دبیرستان دراین منطقه قرا گرفته، در جریان استفاده از سالن غذاخوری برای برگزاری مجالس است. او می گوید:« قرا داد اجاره سالن غذاخوری توسط هیات امنا و مسئولان مدرسه بسته شده است و مسئولان آموزش و پرورش بعد ازعقد قرارداد اطلاع پیدا کردند اما چون لغو قرا داد نیاز به دادن خسارت داشت قرارداد به همان شکل باقی مانده است. این قرار داد تا دو ماه دیگر به پایان می رسد و به مسئولان مدرسه تذکرداده شده که تحت هیچ شرایطی قرا داد را تمدید نکنند.»
او می گوید:« مسئولان مدرسه باید مجوزلازم برای اجاره سالن به مجالس عروسی را از آموزش و پرورش می گرفتند اما این اقدام صورت نگرفته است. بعد از اینکه دبیرستان البرز به یک دبیرستان ماندگار تبدیل شد اداره آن زیر نظرمستقیم هیات امنا و وزارت آموزش و پرورش قرار دارد.»
او می گوید که طی سال های گذشته تلاش های بسیاری صورت گرفته تا دبیرستان البرزبه جایگاه قدیمی خود بازگردد و قدرتمند شود.
موفقیت هزینه بردار است
« همه چی آروم، من چقدر خوشبختم ، ....» صدای موسیقی همه جا را پر کرده. 3 کودک به همراه یک مرد کت شلواری در گوشه ای ازحیاط دبیرستان با لباس مهمانی مشغول فوتبال بازی کردن هستند. دو پیرمرد زیر درختان و روی نیمکت از سرو صدای سالن فرارکرده و گرم صحبت اند و چند جوان هم درقهوه خانه سنتی که بعد از تالارجای گرفته قلیان می کشند. ورودی اصلی تالار با بادکنک های صورتی به صورت هلالی تزئین شده و در کنار در ماشین 206 گل زده عروس و داماد پارک است. با ورود به سالن که ظهرها ناهار خوری دانش آموزان و پرسنل مدرسه است و شب ها تالارعروسی و جشن همه جا تاریک می شود و صدای موسیقی بلند. سمت راست پرده زرد رنگی بخش زنانه را جدا کرده و رو به رو مرد کت و شلواری به مهمان ها خوش آمد می گوید.
«حامی کارگر» مدیر دبیرستان ماندگار البرز می گوید: « از زمانی که مدرسه به ماندگار تبدیل شده همه از مدرسه از لحاظ اخلاق، نظم، آموزش، خلاقیت و نوآوری انتظار دارند ولی کسب موفقیت در المپیاد، مسابقات قرآن ورباتیک هزینه بردار است.»
او می گوید:« مدرسه 7،8 هکتاری فقط 30 ، 35 خدمتگذار نیاز دارد. برای حفظ هویت فرهنگی، اجتماعی مدرسه با توجه به مجوز قانونی و حفظ شئونات چه ایرادی دارد برگزاری مراسم هایی مثل ولیمه و حج در شرایطی که حریم ها حفظ شود. ممکن است مراسم وعروسی چند تا از پرسنل هم این جا برگزارشده باشد که دیگر نمی شود.»
مدیر دبیرستان در شرایطی این حرف را می زند که هفته گذشته آگهی اجاره سالن غذاخوری دبیرستان البرز البته بدون ذکر نام دبیرستان البرز و تنها« البرز» هرروز در بخش نیازمدی های یکی از پرفروش ترین روزنامه های کشور به چاپ رسید.« البرز، 50 درصد تخفیف 29،27،26،21،20 مهرماه با سالن های شیک و مجلل و فضای باغی دلبازو 500 پارکینگ و سفره خانه سنتی و آتش بازی و اتاق عقد همگی کادو.»
همچنین قانونی که مدیر مدرسه برای اجاره دادن ناهار خوری دبیرستان برای برگزاری مراسم و مجالس مهمانی از آن یاد می کند ماده 53 برنامه چهارم توسعه کشور است که به مدارس اجازه می دهد اگر نوبت دومشان خالی باشد ازفضاهای مدرسه برای درآمد زایی استفاده کنند.
البته کارشناشان آموزشی معتقدند باید این کاربری ها آموزشی،فکری،اندیشه ای و فرهنگی باشد تا احترام و جایگاه آموزش و پرورش و فرهنگیان حفظ شود.
البرز پرچم و هویت آموزش و پرورش است
« شیرزاد عبدالهی» کارشناس مسائل آموزش و پرورش می گوید: « برگزاری مجالس وعروسی در این مدرسه با ارزش که پرچم وهویت آموزش و پرورش است کاملا غیر قانونی است. استفاده از این مدرسه برای این کاربری بی احترامی به تمامی فرهنگیان به شمارمی آید که حیثیت آموزش و پرورش را هم زیر سوال می برد و هتک حرمت به نظام آموزشی کشور است.»
به گفته او باید به این گونه مدارس که ویژگی های ممتازی دارند کاربری هایی داده شود که جایگاه آموزش و پرورش در آن رعایت شود مثل ایجاد یک گالری نقاشی و هنری، سالن سخنرانی ومحلی برای فعالیت های گروه های هنری.
در حال حاضر به جز سالن غذاخوری دبیرستان البرزکه برای برگزاری مهمانی ها و مجالس اجاره داده شده است، زمین چمن و چمن مصنوعی مدرسه برای فوتبال، سالن سرپوشیده ورزشی مدرسه برای برگزاری مسابقاتی ماننده قوی ترین مردان ایران و بخش های دیگر برای برگزاری آزمون های مختلف اجاره داده می شود.
اما خان بیگی، معاون دبیرستان در پاسخ به کارشناسانی که معتقدند باید جایگاه و هویت مدرسه در زمان اجاره بخش های آن حفظ شود، می گوید:« تلاش های بسیاری برای استفاده های آموزشی از مدرسه شده است؛ اما جواب نداده اند. مثلا 8 میلیون برای راه اندازی کانون زبان با تجهیزات کامل روز در مدرسه هزینه شده؛ ولی حتی یک نفرهم ثبت نام نکرده است.»
به گفته او برای اجاره ناهارخوری گروهای مختلفی به مدرسه رفته ا؛ند اما وقتی با مشکلات رو به رو شدند فرارکرده اند و همین فرد که در حال حاضر مسئول سالن است را هم آن ها با خواهش راضی کرده اند. « سالن مخروبه و تا سقف پر از اشغال بود و لوله های آبش ترکیده بودند. 480 کامیون زباله از اینجا بیرون رفت تا درست شد.»
او می گوید:« نمی شود که معلم را تا ساعت 3 بعد از ظهر گرسنه درمدرسه نگهداشت. بودجه این باید از کجا تامین شود؟»
بودجه دبیرستان البرز در سال های قبل از انقلاب به خصوص در زمان دکتر محمدعلی مجتهدی که بیش از 30 سال مدیر دبیرستان بوده و دبیرستان را به اوج شکوفایی رسانده، توسط مردم وحامیان مدرسه و همچنین دولت و مقامات تامین می شده؛ اما بعد از انقلاب توجه خاصی به مدرسه نشده است.
به گفته یکی از دانش آموختگان دبیرستان که دوست ندارد نامی از او برده شود، دبیرستان سال ها رها شده و توجهی به آن نمی شده است.
در حال حاضر هزینه های دبیرستان ماندگارالبرز از ردیف بودجه ای که آموزش و پرورش نسبت به تعداد دانش آموزان به مدارس اختصاص می دهد، شهریه دانش آموزان به عنوان ورودی و اجاره بخش هایی از مدرسه، تامین می شود.
به اعتقاد « شیرزاد عبدالهی» مسئولان مدرسه به جای اجاره سالن غذا خوری به مجالس می توانند برای تامین هزینه های مدرسه فراخوان بدهد تا بعضی از فارغ التحصیلان درخشان دبیرستان که حتی تعداد زیادی از آن ها پست های ممتازی در سراسرجهان دارند به کمک آن ها بیایند. او می گوید:« مطمئن باشید فارغ التحصیلان و مردم با کمال میل به کمک دبیرستان البرز می آیند. همچنين گذشته از بودجه دولتي، سازمان ميراث فرهنگي به دبيرستان به عنوان يك بناي ثبت شده در ميراث بايد و تاكيد مي كنم بايد توجه كافي داشته باشند.»
مساحت دبیرستان البرزبه طور کلی بیش از ۴۵ هزارمتر مربع، زیربنای آن بیش از 11 هزار متر مربع وفضای سبز آن بیش از 10 هزارمتر مربع است. این دبیرستان به خاطر جایگاه فرهنگی تاریخی و هویتی خود به شماره رند 2 هزار در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسیده است.
البته خان بیگی می گوید که سالن غذا خوری که اجاره داده شده جزو ساختمان های قدیمی دبیرستان محسوب نمی شود و در حریم ثبت شده میراث دبیرستان جای ندارد. اما کارشناسان معتقدند در ثبت بناهای تاریخی هویت و شان مدرسه نقش بسیار مهمی دارد که باید حفظ شود و گرفتن عروسی در مدرسه با کاربری و هویت اصلی آن فاصله بسیار دارد.
اما خان بیگی می گوید که هزینه نگهداری و نوسازی دبیرستان البرز بسیار زیاد است و بودجه ها بسیار کم . او می گوید:« کارشناسان سازمان نوسازی مدارس در سال 86 تشخیص دادن سیستم گرمایشی مدرسه نیاز به تعمیرات و رسیدگی دارد و سه سال بعد یعنی امسال (سال 90 ) سه میلیون تومان اعتبار دادند در صورتی که یک سیستم معمولی گرمایشی برای يك آپارتمان حداقل 12 میلیون تومان هزینه دارد چه برسد به دبیرستان البرز.»
به گفته او خیلی از سیستم های مدرسه بسیار قدیمی است و نیاز به بودجه برای تعمیرات دارد، مثل کابل های برق دبیرستان که مربوط به زمان رضا خان است وهر لحظه احتمال دارد اتصالی کنند.
اما کمبود بودجه باعث نمی شود که خیلی ها از شنیدن و دیدن برگزاری عروسی در دبیرستان البرز جا نخورند و ناراحت نشوند.
مثل دو نفر ازمهمانان عروسی یکی از شب های هفته گذشته که از دانش آموختگان 25 و 20 سال پیش دبیرستان بودند و با دیدن عروسی در مدرسه قدیمیشان جا خوردند. یکی از آن ها می گوید :« عروسی در البرز مسخره است.»
او برای همسر فرنگی اش درحیاط مدرسه از خاطرات نوجوانی می گوید و با بردارش می خندند. برادرش که شاگرد اول مدرسه البرز بوده، بعد از 15 سال از آمریکا برگشته است. او با ناراحتی می گوید:« اصلا حاضر نبودم اینجا عروسی بگیرم.»
بعضی از دانش آموزان دبیرستان هم با کارهایی که مسئولان دبیرستان برای تامین بودجه در مدرسه انجام می دهند موافق نیستند و معتقدند در امور آموزشی و پرورشی مدرسه اختلال به وجود آمده است.
فرشاد 17 ساله که سال گذشته دانش آموز سال سوم دبیرستان بوده، می گوید: « پارسال بعضی از روزها که سالن امتحانات مدرسه به جاهایی مثل سازمان آمار برای سر شماری داده شده بود کتابخانه هم که کنار آن قرار داشت یک ماه تعطیل بود یا به خاطر سر و صدای زیاد، استفاده از آن امکان نداشت.»
به گفته او با وجود این که دانش آموزان هرهفته زنگ ورزش دارند؛ اما خیلی کم ازسالن سرپوشیده که اجاره داده می شود می توانند استفاده کنند.
اتاق عقد، آتش بازی و آب پرتقال کادو
« اینجا از ساعت 3 به بعد که مدرسه تعطیل می شود همه چیز یک شکل دیگر است. کارگرها لباس یک شکل می پوشند و کروات می زنند. روی میزها تزئین و همه جا آب و جارو می شود.» مسئول تالار ترنج البرز این ها را برای جلب مشتری هایی می گوید که با خواندن آگهی البرز در روزنامه به اینجا آمده اند و از دیدن تالار در دبیرستان تعجب کرده اند.
یکی از افرادی که بعد از دیدن تالار در دبیرستان تعجب کرده، پدر یکی از دامادهای هفته گذشته است که سیبیل هایی سفید و پرپشت دارد. او برای راهنمایی کسانی که می خواهند در دبیرستان عروسی بگیرند، می گوید:« لزومی ندارد که در آدرس کارت بنویسید دبیرستان البرز؛ فقط اسم کوچه و تالار ترنج کافی است. مهمان ها وقتی امکانات را می بینند تشکرهم می کنند.»
مسئول ناهارخوری مدرسه در روز و تالار مجالس در شب مردی حدود 40 ساله و درشت است که عروس و دامادها را برای آشنایی با امکانات و بخش های مختلف سالن همراهی می کند.« نگران نباشید، شما اينجا را پسند کنید ما کلی تخفیف می دهیم و یک سری ازهزینه ها را هم کادو.»
تالار دو سالن مجزای زنانه و مردانه، آشپزخانه برای تهیه غذا، یک اتاق عقد با هفت مدل سفره، قهوه خانه سنتی و آتلیه عکاسی دارد.
منوی تالار( فهرست غذاها وامکانات) هم یک آلبوم قطع بزرگ قهوه ای رنگ است که در آن فهرست سفارش ها و پیشنهادهای مختلف از مراسم تک غذایی تا 10 غذایی وجود دارد. در بخش انتهایی آن هم امکانات فهرست شده است. در این فهرست موزیک و خواننده 250 هزار تومان، نورپردازی و رقص نور 150 هزار تومان، شمع آرایی 100 هزار تومان، بادکنک آرایی 100 هزار تومان، سفره عقد جدید 200 هزار تومان، اتاق عقد 100 هزار تومان، پارکینگ 100 هزار تومان و سفره خانه سنتی 200 هزار تومان است.
مسوول سالن برای یک عقد و عروسی با 3 مدل غذا و همه امکانات جانبی در روزهایی از مهرکه هنوز پرنشده اند یک پیش فاکتوری سه میلیون و 262 هزار و 500 تومانی را می نویسد. در این پیش فاکتور شمع ، گل و بادکنک و سفره عقد جدید هر کدام 30 و 50 درصد تخفیف دارند و اتاق عقد، آتش بازی، ورودی، پارکینگ، سفره خانه سنتی ، چای و آب پرتقال کادو هستند. جمع این هزینه ها نزدیک به 9 صد هزار تومان است.
مسوول سالن در زمان دادن پیش فاکتورمی گوید:« اینجا همه چیز در حد استثنایی است.»
نقل از خبرآنلاين
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر